© Rootsville.eu

Stan Harrison (US)
tiltle: Some Poor Soul Has A Fire
music: Jazz
release date: october 28, 2024
label: Adhyâropa Records
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)
info artist: Stan Harrison

© Rootsville 2024


Stan Harrison, geboren in Philadelphia, opgegroeid in New Jersey en de afgelopen decennia woonachtig in New York City (met een verblijf van twee jaar in Londen ertussenin), is een saxofonist/componist die de hele wereld over heeft gereisd om op te treden en/of op te nemen, de soundcheck uit te voeren, te repeteren, met de bus te reizen, te vliegen, te dineren, te lachen, emoties te uiten, etc. met David Bowie, Serge Gainsbourg, Radiohead, Laurie Anderson, They Might Be Giants, The Borneo Horns, Talking Heads, Stevie Ray Vaughan, Duran Duran, Taylor Mac, Bruce Springsteen, Mick Jagger, Southside Johnny and the Asbury Jukes, Stevie Van Zandt en vele anderen.

Maar laat u niet misleiden door deze credits. Harrison is ook jazzmuzikant en dat is hij al sinds hij voor het eerst de muziek van Cannonball Adderley, John Coltrane en Miles Davis hoorde. Hij studeerde compositie het laatst bij de fenomenale componist Huang Ruo en minder recent bij Dennis Sandole (bij wie hij ook improvisatie en muziek in het algemeen studeerde) en Robert Moevs. Hij is een van de steeds meer muzikanten die net zo thuis zijn bij Elliott Carter als bij James Carter; Anton Webern als bij Anna Weber. De wereld van de muziek ligt voor hem open, om een ​​cliché te gebruiken dat ik beschamend genoeg niet ken, en zoals u zult horen in zijn kenmerkende muziek, is er geen voor de hand liggende manier om het te definiëren.

Stan Harrisons nieuwste album, Some Poor Soul Has a Fire, is een verzameling van negen originele stukken, die allemaal behoorlijk van elkaar verschillen, maar verenigd zijn door hun kenmerkende geluid en aanpak. Er is een gelijke nadruk op compositie en improvisatie, vaak gecombineerd op fantasierijke en onverwachte manieren, en altijd energiek uitgevoerd. Harrison wordt vergezeld door een cast van absoluut fantastische muzikanten: Kim Cass (bas), Steven Crammer (drums) en Elias Stemeseder (piano, Una Cords, synths) die de ruggengraat van het album vormen. Virtuoze gitarist, Michael Gregory Jackson, is te horen huilen op twee stukken, en een strijkkwartet - Sara Caswell (viool), Erin Benim Mayland (viool), Carla Fabiani (altviool) en Jessie Reagen (cello) - vormen een belangrijk onderdeel van het enige vocale stuk op het album, een stuk dat anders is dan alle andere.

De muziek wordt voor het grootste deel uitgevoerd door een kwartet van bas, drums, piano/toetsen en tenorsaxofoon. Een gitarist voegt zich bij ons op twee stukken. Een strijkkwartet, op een ander, samen met een zang van mij. Klarinet, basklarinet en altfluit maken ook hun opwachting. Ik zal de namen van de muzikanten elders noemen, maar dat is alles wat ik u zal vertellen. Zoals u kunt zien, ben ik vaag, maar ik ben expres vaag. Proberen muziek nauwkeurig te beschrijven is ergens tussen moeilijk en onmogelijk en ik zou u alleen maar misleiden. Dus dat zal ik niet doen. Maar er is nog iets meer te zeggen...

Zoals de liner notes laten zien, is een deel van de muziek geïnspireerd door extra-muzikale dingen: incidenten die lang geleden plaatsvonden en nog steeds een plek in mijn hoofd innemen, een gescheurde pagina in een stripboek, een zin in een roman, een overkoepelende kijk op het bestaan... misschien klinkt dat een beetje overdreven. Maar het hoort er allemaal bij. Maar goed, het is er niet altijd onderdeel van. De muziek en de titels komen vaak van en leiden naar verschillende plekken. De titel, “The Details”, gaat meer over een manier van denken dan over een bepaald stuk muziek. “(Smaller Than) The Big Things”… Wat betekent dat? Vertel het me maar. Hoe verhoudt het zich tot de muziek? Ik kan daar geen antwoord op geven.

“Some Poor Soul Has a Fire”… Die titel zit vol met persoonlijke betekenissen waarvan ik niet denk dat iemand ze zelf zal bedenken. Maar het wordt allemaal uitgelegd in de liner notes. Laten we zeggen dat het in zekere mate cathartisch is. Het geeft een stem aan een zin die al in mijn hoofd ronddwarrelt sinds mijn moeder het zei, vele, vele jaren geleden. De details worden elders voortgezet. Alles wordt voortgezet.

Alles is een introductie tot een vervolg…


tracks:

1 - (Smaller Than) The Big Picture 6:50 (Stan Harrison)
2 - The Details 6:05 (Stan Harrison)
3 - What’s Left Unsaid 4:54 (Stan Harrison)
4 - They Must Be Praying 6:36 (Stan Harrison)
5 - All That Remains 8:17 (Stan Harrison)
6 - Introduction to a Continuation/To Be Continued… 5:19 (Stan Harrison)
7 - It’s Time to Put the Dog to Bed 6:39 (Stan Harrison)
8 - Some Poor Soul Has a Fire 6:36 (Stan Harrison)
9 - Joy 3:45 (Stan Harrison)